Hugo Hedlund

Auto-googling

En grej som alla (ALLA) gör är att googla sig själv med mer eller mindre skräckblandad förtjusning. Filterbubblor till trots är det ju spännande att se vad Google plockar fram när man lägger sig själv i sökrutan. Eftersom jag har ett relativt ovanligt namn brukar det dock inte ha hänt så mycket nytt mellan gångerna jag googlar mig själv. Men, eftersom jag är en av alla (ALLA) så googlade jag nyligen mig själv på nytt och fick – förutom ett väntat tillskott med hög profil – upp ett nytt och oväntat resultat. Det är här det blir läskigt. Men först lite historia.

På den första kursen jag läste på gymnasiet (för många år sedan) var det första arbetet jag skrev någon sorts krystad uppsats om Machiavelli, Mussolini och Italiens enande – detta hade på något sätt tvingats fram eftersom jag ville läsa om Machiavelli som bakgrund till ett av Tupac Shakurs alias: Makavelli . Det mesta av mitt arbete var hur som helst en historisk genomgång av Niccolò Machiavellis liv och leverne. Nu tillbaka till min auto-googling.

När jag nu i min stilla ro googlade på ”Hugo Hedlund” fann jag en Prezi skapad av Hugo Hedlund på ämnet ”Fursten – Niccolò Machiavelli”. Innehållet i presentationen liknar det jag tog fram för cirka tio år sedan (det har ju inte hänt så mycket med renässansmannens historia sedan dess). På denna upptäckt följer ett rasande flöde av tankar. Först blir jag något förvirrad eftersom jag vet att Prezi inte fanns 2004 när jag skrev min uppgift. Sen blir jag förskräckt när jag inser att någon har kommit över och börjat publicera mina gamla gymnasiearbeten (vem har hunnit läsa mitt naturkunskaps-arbete om syfilis?). Till slut förstår jag att tiden har hunnit ifatt mig, att ”Hugo” har gått från att vara det ohetaste man kan heta till att växa i popularitet till den punkt att min namn befinner sig på topplistor och är så vanligt att det kan slumpa sig så att det finns fler än en person med precis mitt namn i världen. Därtill har dessa personer blivit nog gamla för att skriva arbeten och göra Prezis om saker som jag har gjort OH-papper om. Jag har länge känt mig gammal men det här kan ha varit knäcken. Min enda förhoppning nu är att jag kan få behålla någon sorts fördel utifrån att mina föräldrar en gång var early adopters av ett namn som min moster menade skulle få mig retad och förpassad till ocoolhet för all framtid. Nu är mitt namn the dog’s bollocks så att säga.

Det är spännande att webben kan göra att man vet att man inte är ensam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *