Hugo Hedlund

Mitt första Wikipedia-minne

På en av kurserna jag läst i vår – ”Social and Interactive Media” – genomförde vi ett projekt tillsammans med svenska avdelningen av Wikimedia Foundation. Projektet har varit inriktat på utforska möjligheterna för Wikipedia att implementera sociala funktioner och därigenom öka andelen aktiva användare. En av mina projektmedlemmar hade på förslag att Wikipedia skulle göras till den ultimata källan för referenser i all skrift och forskning, något som går lite utanför Wikipedias uppdrag. Det här rörde dock upp det tidigaste minnet jag har av Wikipedia som är kopplat just till Wikipedia som referens. Wikipedia-logo-en-big

Någon gång under slutet av min gymnasietid skulle vi skriva genomföra filmanalys på en kurs som handlade om idéhistoria. Det fanns flera filmer att välja mellan där Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Coffee and Cigarettes och andra tidstypiska filmer ingick. Eftersom jag vid den här tiden bara hade positiva associationer till Jim Carey valde jag naturligtvis att skriva om ESotSM. Mitt tonårssvåra jag tyckte nog att filmen var bra, men visst var det himla svårt att skriva något om den? Plats på scen för Wikipedia.

Wikipedia har funnits sedan 2001 och växt kraftigt sedan dess. Någon gång runt hösten 2006 minns jag att jag tänkte att det självklart skulle finnas material för min analys på Wikipedia. Jag hade uppenbarligen använt mig av Wikipedia tidigare (troligtvis till andra skoluppgifter) men det här är det minne som får stå som det första tydliga jag har. Självklart fanns det en färdig analys av filmen som jag omformulerade i egna ord. Som jag minns det skrev jag otroligt, långt, luddigt och svårbegripligt om Héloïse och Abelard (som jag aldrig hört talas om tidigare) på ett sätt som framställde det som att jag var otroligt tjenis med synen på romantik under medeltiden. Texten på Wikipedia (som nu har blivit avsevärt kortare) var lång och gav mig mycket material att jobba med. Jag vill minnas att uppgiften blev med glans godkänd, men något skavde. Det var självklart att jag inte någonstans skrivit var jag inhämtat allt mitt kunnande om medeltida romantisk kärlek.

Jag tänker att det är omöjligt att min lärare vid tiden inte förstod att det här inte var min analys till 100%. Jag blev genomsläppt ändå. Den här episoden gjorde definitivt inte att jag lärde mig mer om varken filmanalys eller medeltida poesi men jag fick mig en ganska god funderare i efterhand på frågor om ärlighet och plagiat, delvis kopplat till Wikipedia. Sedan dess har jag inte hänvisat så mycket till Wikipedia. Dock har jag blivit bättre på att hänvisa till källor när jag inte är den som kommer med analyser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *