Hugo Hedlund

Vi bygger oss en bot

För ett tag sedan byggde jag en twitterbot.Västerb

Min bot bygger på ett gammalt invecklat ordvits-tics jag har. När jag ser namnet Västerbotten utskrivet tänker jag alltid tyst för mig själv ”väster-boten”, och fnissar inombords. Jag har länge tänkt att det skulle vara ett ganska bra namn på en faktiskt robot och låtit det vara. När jag snubblade över den här enkla guiden över hur man sätter igång en non sequitur twitterbot tänkte jag att någon med samma förfinade känsla för ordvitsar redan måste ha sjösatt ett sånt här konto. Det visade sig att jag var ensammare med mitt tics än vad jag trodde.

Jag är inte bara svag för ordvitsar utan också för just non sequitur-formen av humor. I början av min bloggkarriär författade jag ett osammanhängande dagligt horoskop (konceptet var snott från Killinggängets klassiska Passagen-projekt Spermaharen) som roade mig och ett fåtal andra. Den mest kända non sequitur twitterboten är troligtvis Horse_ebooks som var någon sorts misslyckad spam-reklamrobot för e-böcker vars tweets ofta blev oavsiktligt roliga genom att den kombinerade text från en mängd olika källor för att undgå Twitters spamfilter. Min bot, @Vasterboten, kombinerar också text från olika källor, närmare bestämt tweets från Västerbottniska nyhetsredaktioner och produktiva privattwittrare med koppling till länet. Sedan jag lyckades automatisera boten så att den har en chans på fem att producera en tweet varje timme har den haft kommunalpolitiker från Umeå som huvudsakliga inspirationskällor för sina mer eller mindre sammanhängande meddelanden. Förutom min ordvits-relaterade ögonöppnare är det en annan av mina filterbubblor som har spruckit genom arbetet med boten: det finns inte jättemånga västerbottniska twittrare med särskilt stor tweet-produktion. Eftersom boten är lite kinkig i relation till hur tidigare tweets får se ut för att den ska kunna skrapa och automatisera twittrandet så är det många konton som diskvalificeras ganska direkt.

Även om mitt hobbyprojekt inte har någon direkt spridning har konstruktionen av den här enkla boten väckt många spännande frågor i relation till bland annat, ansvar, användaravtal och fair-use. Till exempel så har boten, utifrån källtweetsen, hunnit producera ett par tweets som jag tyckt har varit nog stötande att det varit motiverat att ta bort dem, oavsett om någon sett dem eller inte. Jag har känt mig smutsig och ansvarig för det som min robot gjort. Annars är min hållning väldigt ”låt-gå” då det ändå är for the lulz.

Nedan följer ett urval av botens bästa:

Skellefteklassiker (för oinvigda):

Det märktes när Lennart Holmlund bidrog till kontot:

Subversiva frågor från maskinen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *